Beste Scandinavische Boeken Top 10

Beste Scandinavische Boeken Top 10

1. Inspecteur Holländska van Mirjam Everhard

Mirjam Everhard heeft het begrepen. Een boek zoals een boek hoort te zijn, zonder overbodig taalgebruik. In het boek komt de Sámi-cultuur aan de orde. Mirjam heeft de gave om over deze prachtige cultuur te schrijven zonder dat het belerend overkomt. Het is zoals het is. Heel knap gedaan.

Verder is er aandacht voor persoonlijke kanten van mensen, zonder dat het gejammer over privé problemen wordt. De hond, als personage, maakt het boek nog leuker.  

De Nederlands/Zweedse Maja Hove woont en werkt al 5 jaar in de Zweedse plaats Neläs als politie-inspecteur. Onverwacht krijgt ze de leiding over een vermissing van een Sámi-vrouw in het afgelegen noorden. Lukt het haar om samen en met haar collega’s en afgekeurde politiehond Winner, het verband tussen deze twee zaken te ontrafelen? Het eind is zeer verrassend en smaakt naar meer. Goed nieuws voor liefhebbers van Inspecteur Holländska. 5 oktober 2024 verschijnt het vervolg, Inspecteur Holländska/ Terugblik. Het verhaal speelt zich af in Zweden en voor een groot deel in Nederland. Met name in en rond de Zaanstreek.

 • + Het boek leest als een trein.
 • + Prima verhaallijn, het blijft spannend.
 • + Het eind is zeer verrassend.
 • + Leuk dat er een hond in voorkomt.
 • + Er zit vaart in het verhaal. Na elk hoofdstuk wil je verder lezen.
 • + Enerverend en indrukwekkend debuut.
 • + Deel 2: Inspecteur Holländska/Terugblik, komt uit op 5 oktober 2024.

Auteur: Mirjam Everhard
Verschijningsdatum: november 2023

Paperback € 20,99: https://www.bruna.nl/boeken/inspecteur-hollndska-9789464641509
E-book € 8,99:  https://www.godijnpublishing.nl/galerij-en-webshop/nieuw/inspecteur-hollandska-e-book/  
Luisterboek: https://www.storytel.com/nl/books/tegenpolen-2877680

2. Verborgen in de sneeuw door Viveca Sten

Bestsellerauteur Viveca Sten verrast je met een ijzingwekkende moord in een Zweeds skioord. Verborgen in de sneeuw wordt inmiddels in meer dan 25 landen uitgegeven.

Politieagente Hanna is genoodzaakt om halsoverkop te vertrekken naar Äre, naar het vakantiehuis van haar zus. Haar leven staat volledig op zijn kop door gebeurtenissen zowel op het werk als in de privé sfeer. Tijd om bij te komen heeft ze niet want het dorp Äre krijgt te maken met een vermissing van de tiener Amanda. Hoe moeilijk Hanna het ook heeft met wat er is gebeurd op haar werk in Stockholm kan ze de vermissing van het tienermeisje niet loslaten en gaat ze zelf op onderzoek uit. Gedurende haar onderzoek stuit ze op dingen die veel groter in omvang zijn dan ze vermoedde. Ze komt tijdens het onderzoek in contact met Daniel Lindskog, de lokale rechercheur uit Äre, die het onderzoek naar het vermiste tienermeisje leidt. Ze besluiten om samen te werken zodat ze van elkaars kennis kunnen profiteren.

 • + Vlotte schrijfstijl.
 • + Verschillende details maken het lezen interessant.
 • + Het verhaal wordt per dag verteld, waardoor het overzichtelijk is.
 • + Hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt.
 • – Het duurt even voordat het verhaal op gang komt.
 • – De ontknoping leest alsof deze is afgeraffeld.

Auteur: Viveca Stern
Verschijningsdatum: 23 januari 2024 (in Nederland).

Papierenboek €22,99: https://www.bruna.nl/boeken/verborgen-in-de-sneeuw-9789021042565
E-book €12,99: https://www.bruna.nl/boeken/verborgen-in-de-sneeuw-9789021042565
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/verborgen-in-de-sneeuw-2535966

3. Novitsjork van Fedor Groot

Deze auteur heeft al meer boeken op zijn naam staan. Novitsjok past goed in de Scandinavische thrillerlijn. Fedor de Groot schrijft thrillers die spannend en soms ook leerzaam zijn. Een vleugje geschiedenis zal niet ontbreken. In zijn tweede thriller “Novitsjok” is het hoofdthema de overbevolking van de aarde.

Rechercheur Monika Hedegaard krijgt in Berlijn een huiveringwekkend plan van de Stasi onder ogen dat in een archief is gevonden. Met haar zus Isabel stelt ze een onderzoek in naar de achtergrond ervan. Ze komen al snel terecht bij Linda Brown en besluiten hun krachten te bundelen. Om te voorkomen dat generaal Makarov in het bezit komt van het zenuwgas, infiltreren Isabel en Linda in Abchazië. De generaal lijkt hen echter steeds een stap voor te zijn. Houdt Linda iets verborgen voor Isabel? Tijdens een spannende finale in een verlaten mijnstad komt de waarheid eindelijk aan het licht.

 • +   Spannend boek.
 • +   Goed geschreven.
 • +   Angstaanjagend.
 • +   Bijzonder plot.
 • +   Leerzaam
 • – Je moet goed je aandacht bij het lezen houden anders ben je het verhaal snel kwijt.

Auteur: Fedor Groot.
Verschijningsdatum: 14 mei 2022.

Paperback € 20,99: https://www.bruna.nl/boeken/novitsjok-9789493266841
E-book €9,99: https://www.godijnpublishing.nl/galerij-en-webshop/nieuw/novitsjok-e-book/ 
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/novitsjok-1729831

4. Koekoeksjong van Camilla Läckberg

Natuurlijk mag Camilla Läckberg mag niet ontbreken in deze lijst. Ze heeft al veel bestsellers op haar naam. Ze is een van de best verkopende Zweedse thrillerauteurs.

Koekoeksjong is weer een spannende misdaadroman over Patrik Hedström en Erica Falck. Erica verdiept zich in een coldcase zaak, namelijk de moord op een transgender vrouw in de jaren 80. Patrik en zijn collega’s zijn druk bezig met een moord op een fotograaf en met een aanval op een Nobelprijswinnaar voor literatuur. Langzaam realiseert Erica zich dat deze zaken aan elkaar zijn gelinkt. Dit is weer een geweldig boek uit de Fjällbacka-serie, waarbij het verleden onlosmakelijk is verbonden met het heden.

 • + Sterke personages.
 • + Bijzonder plot.
 • + Er zit vaart in het verhaal.
 • – Niet helemaal geloofwaardig.
 • – Voorspelbaar
 • – Sommige sleutelfiguren zijn niet geloofwaardig.

Auteur:  Camilla Läckberg
Verschijningsdatum: 27 februari 2023 (in Nederland)

Paperback € 19,99: https://www.bruna.nl/boeken/koekoeksjong-9789044354614
E-book € 5,99: https://www.bruna.nl/ebooks/koekoeksjong-9789044354621
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/koekoeksjong-2164327

5. Vanuit het duister, Eva Björg Aegisdóttir

VANUIT HET DUISTER is deel 1 in de serie IJSLANDSE MOORDEN van auteur Eva Björg Aegisdóttir en tevens haar debuut. Het succes van haar roman betekende ook internationale doorbraak. Haar misdaadromans zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Pools en natuurlijk in het Nederlands.

De proloog begint in 1989. Daarna gaat het over in het heden. Het lichaam van een vrouw wordt gevonden bij de lokale vuurtoren in Akranes op IJsland. Rechercheur Elma, die na jaren weer terug is in haar geboortedorp Akranes, stuit op een ingewikkelde zaak waarbij een reeks duistere geheimen wordt blootgelegd. Ze onderzoekt de moord op een vrouw waarvan het lichaam is gevonden bij de Vuurtoren van Akranes. Zaken uit het verleden die niet alleen op de vermoorde vrouw betrekking hebben, maar op de hele gemeenschap. Geheimen die sommige mensen angstvallig verborgen houden, en waar mensen voor over lijken gaan. Telkens wordt er teruggeblikt op het verleden en komt de lezer er achter wat er allemaal speelt in deze gemeenschap.

 • + Psychologische thriller.
 • + Goede verhaallijn.
 • + Het boek is niet heel erg spannend, maar zeker pakkend.
 • – Af en toe wat langdradig.

Auteur: Eva Björg Ægisdóttir
Verschijningsdatum: 7 december 2021 (in Nederland)

Paperback € 20,00: https://www.bruna.nl/boeken/ijslandse-moorden-1-vanuit-het-duister-9789026152467
E-book € 9,99: https://www.bruna.nl/ebooks/vanuit-het-duister-9789026152474
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/koekoeksjong-2164327

6. Sterf voor mij van Mikaela Bley

Mikaela Bley heeft diverse thrillers op haar naam staan. Haar boeken worden graag gelezen en zijn in diverse talen verschenen.

“Sterf voor mij” speelt zich af in het Zweedse Malmö. Henrik Hedin, beter bekend als “The Killer” en Leia Kaplan, onderzoeken de verdwijning van de zwangere Caroline en haar twee jonge dochters. Er wordt een uitgebreide zoektocht gestart. Caroline heeft samen met haar partner Gustav het perfect leven, geld, vrienden, geluk en succes. Bovendien hebben ze talloze volgers op de Socials, maar niets is wat het lijkt. De klokt tikt genadeloos. Henrik en Lea hebben maar weinig tijd om te ontdekken wat er in het leven van dit perfecte stel speelt.

 • + Spannend.
 • + Boeiend en vlot geschreven.
 • + Verrassend einde.
 • + Het boek komt wel wat traag op gang.
 • – De personages worden wel heel uitgebreid beschreven.

Auteur: Mikaela Bley
Verschijningsdatum: 5 januari 2023 (in Nederland)

Paperback € 22,99: https://www.bol.com/nl/nl/p/henrik-hedin-1-sterf-voor-mij/9300000110315770/
E-book € 12,99: https://www.bol.com/nl/nl/p/henrik-hedin-sterf-voor-mij/9300000113189935/
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/sterf-voor-mij-2099033

7. Ik reis alleen, van Samuel Bjørk

Het eerste deel van Samuel Bjørks prijswinnende thrillerserie over inspecteurs Holger Munch en Mia Krüger. Een aanrader, zo ook de volgende delen. Samuel Bjørk is een Noorse bestsellerschrijver, zijn boek “Ik reis alleen” werd een daverend succes in Noorwegen.

Inspecteur Holger Munch is de hoofdpersonage, een oude rot in het vak. Na een intern onderzoek werd Munchs speciale onderzoeksteam jaren geleden opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt zijn team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk.Een zesjarig meisje wordt op het Noorse platteland gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt poppenkleren en een vliegtuiglabel met de tekst Ik reis alleen.

 • + Huiveringwekkend.
 • + Verhaal heeft diepgang.
 • + Spannend.
 • – Veel personages.
 • – Cliché matige personen.

Auteur: Samuel Bjørk.
Verschijningsdatum: 12 september 2023 (in Nederland).

Paperback €10,00: https://www.bruna.nl/boeken/munch-kruger-1-ik-reis-alleen-pocketsize-9789041715456
E-book € 9,99: https://www.bruna.nl/ebooks/munch-kruger-1-ik-reis-alleen-97890245655  
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/ik-reis-alleen-791574

8. Sneeuwstorm, van Suzanne Vermeer

Natuurlijk mag Suzanne Vermeer, als Nederlandse auteur, niet ontbreken in deze top 10. Suzanne Vermeer is een pseudoniem voor de in 2011 overleden auteur Paul Goeken. Wie tegenwoordig de bestsellers schrijft is een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse boekenwereld.

Rianne reist voor een fotografieklus naar de Noordkaap: het noordelijkste puntje van Europa. Ze leert Aron kennen in het vissersdorpje waar ze verblijft. Aron wil haar het échte noorden laten zien, weg van alle toeristen. In nationaal park Ånderdalen fotografeert ze de prachtigste fjorden, dieren en bossen. Rianne en Aron leren elkaar beter kennen. Diep in de bossen ontdekken ze het lichaam van een man die vermoedelijk door een jachtongeluk om het leven is gekomen. Daarna neemt Aron afscheid van Rianne. Weet hij soms meer over het slachtoffer? Als Rianne er vervolgens alleen voor staat, zal ze niet rusten voor ze antwoorden heeft.

 • + Leuk onderwerp.
 • + Korte hoofdstukken, bevorderlijk voor de leeservaring.
 • + Spannend.
 • + Mooie beschrijvingen van de omgeving.
 • – Voorspelbaar.
 • – Het plot lijkt wel op een feelgoodroman i.p.v. een thriller.

Auteur: Suzanne Vermeer.
Verschijningsdatum: 16 januari 2024.

Papierenboek €17,50: https://www.bruna.nl/boeken/sneeuwstorm-9789400515802
E-book €12,99: https://www.bruna.nl/ebooks/sneeuwstorm-9789044934649
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/sneeuwstorm-27954

9. Rancune van Max Seeck

Rancune is het derde deel van de Helsinki-thriller over Jessica Niemi. Het is een Finse misdaadroman over de duisterste geheimen die een mens hebben kan.

Eliel Zetterborg een vooraanstaand zakenman wordt op brute wijze vermoord aangetroffen in zijn huis in Helsinki. Hij heeft talloze bedreigen ontvangen toen bekend werd dat zijn bedrijf drastische bezuinigingen heeft aangekondigd.

Maar de zaak wordt complexer als blijkt dat de moordenaar ook andere motieven lijkt te hebben. Een foto van Zetterborg met drie andere mannen, van wie de gezichten zijn weggekrast, is de enige aanwijzing die de politie heeft. De politie tast in het duister over de identiteit van de mannen. Zijn het andere slachtoffers? Of zit er iets anders achter. Jessica Niemi is nog niet hersteld van het trauma dat ze opliep na de vorige zaak. Daarom krijgt Yusuf nu de kans om het onderzoek te leiden en zijn vaardigheden als politieagent te bewijzen. Jessica wordt gedwongen om opnieuw haar demonen uit het verleden onder ogen te zien. Dit komt door de foto van Zetterborg en de drie mannen. Zal ze samen met Yusuf de geheimen ontrafelen?

 • + Sterk plot, goed uitgewerkt.
 • + Prettige schrijfstijl.
 • + Literaire thriller.
 • – Belangrijk om de vorige delen te lezen, anders mis je iets in het verhaal.
 • – Spannend, maar geen hoogvlieger.

Auteur: Max Seeck.
Verschijningsdatum: januari 2024 in Nederland.

Papierenboek €22,99: https://www.bruna.nl/boeken/rancune-9789400516069
E-book €12,99: https://www.bruna.nl/ebooks/rancune-9789044934786
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/rancune-een-moord-in-helsinki-een-sinistere-foto-niets-is-wat-het-lijkt-2641731

10. Noordkaap van Nathalie Pagie

Nathalie Pagie debuteerde in 2013. Ze heeft inmiddels vele bestsellers op haar naam staan.

In het uiterste noorden van Noorwegen vindt een wetenschappelijk experiment plaats. Het is uiterst geheim. Zes ambitieuze wetenschappers laten zich een half jaar lang opsluiten met tien zware criminelen. De plek is wel heel bizar, namelijk De Noordkaap. Wat willen de wetenschappers bereiken? Waarom? En werken de criminelen willoos mee, ook nadat het eerste slachtoffer is gevallen?

 • + Spannend.
 • + Origineel.
 • + Beeldend geschreven
 • – Soms wel wat bloederig.
 • – Slot hangt erg aan elkaar van toevalligheden.

Auteur: Nathalie Pagie.
Verschijningsdatum: november 2021 (in Nederland).

Papierenboek  €7,99:  https://www.bruna.nl/boeken/noordkaap-9789022592588
E-book  €9,99:  https://www.bruna.nl/ebooks/noordkaap-9789402314052 
Storytel: https://www.storytel.com/nl/books/noordkaap-tien-topcriminelen-een-geheim-experiment-het-noorderlicht-tien-topcriminelen-een-geheim